Διαδικτυακή ημερίδα με τίτλο “COMPUTATIONAL APPROACHES TO BIOLOGY AND HEALTH”, διοργανώνει το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), στην αγγλική γλώσσα, στις 08 Νοεμβρίου 15:00 – 20:30, με αφορμή την ολοκλήρωση του έργου ARCHERS “Advancing Young Researchers’ Human Capital in Cutting Edge Technologies in the Preservation of Cultural Heritage and the Tackling of Societal Challenges”, το οποίο υλοποιήθηκε με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και επιστημονικό υπεύθυνο τον Καθ. Σπύρο Αναστασιάδη, Διευθυντή του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ (ΙΗΔΛ) του ΙΤΕ. Πρόκειται για την τέταρτη θεματική Ημερίδα μετά από εκείνες στην Πολιτιστική κληρονομιά, την Ενέργεια και το Περιβάλλον.
Η Ημερίδα στοχεύει να αναδείξει τη συμβολή των μηχανικών και των υπολογιστικών μεθόδων στην πρόοδο της Βιολογίας και των επιστημών Υγείας. Την ευθύνη της οργάνωσης της Ημερίδας έχουν η Δρ. Παναγιώτα Ποϊράζη από το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας και ο κ. Ιωσήφ Κληρονόμος από το Ινστιτούτο Πληροφορικής του ΙΤΕ. Στο πλαίσιο της Ημερίδας θα δώσουν προσκεκλημένες ομιλίες για να παρουσιάσουν την έρευνά τους στην προηγμένη γονιδιωματική, βιοπληροφορική, βιοϊατρική μηχανική και νευροεπιστήμη, η Καθ. Ana Pombo από το Πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου με θέμα: «Η εξειδίκευση των εγκεφαλικών κυττάρων κωδικοποιείται από συγκεκριμένες τρισδιάστατες δομές του γονιδιώματος», ο Καθ. Ιωάννης Τσαμαρδίνος από το Πανεπιστήμιο της Κρήτης με θέμα: «Αυτοματοποιημένη Μηχανική Μάθηση για τις Επιστήμες της Ζωής με την πλατφόρμα JADBio», η Καθ. Ελίζα Κονοφάγου από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια με θέμα «Απεικόνιση ηλεκτρομηχανικών κυμάτων για μη επεμβατική και άμεση χαρτογράφηση της αρρυθμίας σε τρεις διαστάσεις» και ο Καθ. Νικόλας Χατσόπουλος από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο με θέμα «Διάδοση του χωροχρονικού μοτίβου στον κινητικό φλοιό του εγκεφάλου κατά την έναρξη και εκτέλεση της κίνησης».
Επίσης, θα παρουσιάσουν το ερευνητικό τους έργο τέσσερις νέοι Επιστήμονες, υπότροφοι στο πλαίσιο του έργου ARCHERS.
Το έργο ARCHERS είχε ως στόχο την υποστήριξη νέων ερευνητών, υποψήφιων διδακτόρων και μεταδιδακτόρων, μέσω της εκπαίδευσης και κατάρτισής τους στους ερευνητικούς τομείς της πολιτισμικής κληρονομιάς και της αντιμετώπισης κοινωνικών προκλήσεων στους τομείς του περιβάλλοντος, της ενέργειας και της υγείας, στους οποίους τα Ινστιτούτα του ΙΤΕ διεξάγουν έρευνα αιχμής, όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο.
Πληροφορίες για το πρόγραμμα, τους ομιλητές όπως και τον τρόπο παρακολούθησης και συμμετοχής του κοινού παρατίθενται στον ακόλουθο σύνδεσμο:
Θα ακολουθήσει, στις αρχές Δεκεμβρίου, Συνέδριο που θα αναδεικνύει την συνεισφορά του έργου ARCHERS και της χρηματοδότησής του από το ΙΣΝ στην Ελληνική Ερευνητική Κοινότητα.